Go to: tresc | menu

STOWARZYSZENIE Lokalna Grupa Działania "Ziemia Pszczyńska"

  • Powiat pszczyński
  • Suszec
  • Miedźna
  • Pawłowice
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Pszczyna
  • Kobiór
  • Bojszowy
  • Orzesze
  • Wyry
  • Bieruń
  • Ornontowice
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

new8zachód słońca A. Siudyżubry i dąb K. Sektarybitwy K. Sektastudzionka rzepak J.Cisło

Zaproszenie na warsztaty

Wtorek, 14 lutego 2023 r.

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach serdecznie zapraszają do udziału w jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych pn. „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych",

Warsztaty realizowane są w ramach operacji „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza".
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województwa śląskiego: rolników, przedsiębiorców, przedstawicielek/li kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki odbędą się 22 lutego 2023 r. w Mysłowicach (Dwór Bismarcka; ul. Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice). Przewidywane godziny trwania warsztatów 9.30-16.00.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

W programie m.in. :
• Prezentacja ras rodzimych bydła oraz owiec, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego, z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie - dr inż. Anna Majewska, dr inż. Michał Puchała - Instytut Zootechniki PIB;
• Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca - gastronom - konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy - Krzysztof Zieliński;
• Część praktyczna poprowadzona przez eksperta kulinarnego - Wiesława Wróblewskiego.


W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt telefoniczny w godzinach 8:00-14:00 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej:
- Paweł Radomski, tel. 666 081 341, e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl,
- Piotr Moskała, tel. 666 081 118, e-mail: piotr.moskala@iz.edu.pl.

 

powrót
strony www
Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
PROW śląskie
Kreator
FESTIWAL POLEKU
Bee Friends
Akademia Ziemi Pszczyńskiej
Stacja Regeneracja
EDU PARK
© 2011-2024 LGD Ziemia Pszczyńska Wszelkie prawa zastrzeżone.