"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Od jakiegoś czasu na terenie Powiatu Pszczyńskiego, odbywają się spotkania członkiń Kół Gospodyń Wiejskich.
Spotkania są elementem projektu kulinarnego, jakie nasze Stowarzyszenie realizuje we współpracy z Gminny Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Pszczynie. Projekt "Z tradycją i smakiem... Kucharzymy, Gotujemy, Warzymy", ma za zadanie aktywizację członkiń KGW z terenu Powiatu Pszczyńskiego poprzez promocję lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Zamysłem organizatorów jest promocja dawnych przepisów kulinarnych i ich zachowanie poprzez wydanie przepiśnika potraw, będącego zwieńczeniem projektu.
W dniu dzisiejszym, spotkanie warsztatowe zorganizowały członkinie Koła z Brzeźc. W sali ośrodka kultury, spotkały się przedstawicielki KGW Brzeźce, na czele z Przewodniczącą koła - p. Józefiną Tetla, Prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych - p. Józef Wydra, sołtys Brzeźc - Ryszard Harazin oraz przedstawicielka LGD "Ziemia Pszczyńska". Spotkanie upłynęło w przyjemnej, kulinarnej atmosferze. Panie podczas odbywających się warsztatów przygotowały potrawy wg dawnych receptur. Wspaniałym smakiem kusił żur na śmietanie, świeże ziemniaki z tzw. "umastą" oraz śledzie. Nie zabrakło także deseru, przygotowanego na kompocie - owocowej pianki.
Serdecznie dziękujemy wszystkim Paniom zaangażowanym w projekt. Będziemy informować o kolejnych spotkaniach odbywających się na terenie powiatu. Poniżej krótka fotorelacja ze spotkania.