"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.
Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego rozpoczynają zbieranie zgłoszeń do XII edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo odbywa się cyklicznie od 12 lat. Konkurs ma swoją dobrą i ugruntowaną markę. Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie - w czasie finałów regionalnych - wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne (szczegółowy regulamin w załączniku).
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu - spośród produktów nominowanych w regionach - najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2012".
Konkurs trwa od maja do września i zakończony zostanie w październiku br. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Targów Smaki Regionów, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2012" i „Kluczy do Polskiej Spiżarni". Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów".
Wzorem lat poprzednich regionalny finał w województwie śląskim odbędzie się 26 sierpnia br. (niedziela) w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych.
Zainteresowanych wytwórców tradycyjnych produktów, firmy gastronomiczne (restauracje, karczmy itp.), gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich prosimy o przesyłanie kart zgłoszeń do dnia 3 sierpnia br. na adresy:
lub
Osoby do kontaktu:
•2) Krystian Baron (e-mail: k.baron@odr.net.pl) Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, tel. 33 827 34 45.
W załączeniu karty zgłoszeń oraz regulaminy konkursu, z prośbą o dokładne zapoznanie się z nimi.