Go to: tresc | menu

STOWARZYSZENIE Lokalna Grupa Działania "Ziemia Pszczyńska"

  • Powiat pszczyński
  • Suszec
  • Miedźna
  • Pawłowice
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Pszczyna
  • Kobiór
  • Bojszowy
  • Orzesze
  • Wyry
  • Bieruń
  • Ornontowice
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

new8zachód słońca A. Siudyżubry i dąb K. Sektarybitwy K. Sektastudzionka rzepak J.Cisło
XII edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

XII edycja Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

Wtorek, 19 czerwca 2012 r.

Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego  rozpoczynają zbieranie zgłoszeń do XII edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów.

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo odbywa się cyklicznie od 12 lat. Konkurs ma swoją dobrą i ugruntowaną markę. Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie - w czasie finałów regionalnych - wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne (szczegółowy regulamin w załączniku).
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu - spośród produktów nominowanych w regionach - najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2012".
Konkurs trwa od maja do września i zakończony zostanie w październiku br. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Targów Smaki Regionów,  z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2012" i „Kluczy do Polskiej Spiżarni". Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów".

Wzorem lat poprzednich regionalny finał w województwie śląskim odbędzie się 26 sierpnia br. (niedziela) w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych.

Zainteresowanych wytwórców tradycyjnych produktów, firmy gastronomiczne (restauracje, karczmy itp.),  gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich prosimy o przesyłanie kart zgłoszeń do dnia 3 sierpnia br.  na adresy:

  • 1) Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, ul. Ligonia 46, 40-037 Katowice

lub

  • 2) Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, ul. Spiechowicza 24, 43-300 Bielsko-Biała.

Osoby do kontaktu:

  • 1) Agnieszka Kotwa (e-mail: akotwa@slaskie.pl) i Aleksander Kotulecki (e-mail: akotulecki@slaskie.pl), Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, tel. 032 77 40080,

•2)    Krystian Baron (e-mail: k.baron@odr.net.pl)  Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, tel. 33 827 34 45.

W załączeniu karty zgłoszeń oraz  regulaminy konkursu, z prośbą o dokładne zapoznanie się z nimi.

powrót
strony www
Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
PROW śląskie
Kreator
FESTIWAL POLEKU
Bee Friends
Akademia Ziemi Pszczyńskiej
Stacja Regeneracja
EDU PARK
© 2011-2024 LGD Ziemia Pszczyńska Wszelkie prawa zastrzeżone.