Go to: tresc | menu

STOWARZYSZENIE Lokalna Grupa Działania "Ziemia Pszczyńska"

  • Powiat pszczyński
  • Suszec
  • Miedźna
  • Pawłowice
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Pszczyna
  • Kobiór
  • Bojszowy
  • Orzesze
  • Wyry
  • Bieruń
  • Ornontowice
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

new8zachód słońca A. Siudyżubry i dąb K. Sektarybitwy K. Sektastudzionka rzepak J.Cisło
Frydek - spotkanie kulinarne

Frydek - spotkanie kulinarne

Niedziela, 17 listopada 2013 r.

14 listopada br., na terenie gminy Miedźna odbyły się warsztaty kulinarne.

We wszystkich miejscowościach gminy, tj.: w Górze, Gilowicach, Grzawie, Frydku, Miedźnej i Woli, odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu "Z tradycją i smakiem...Kucharzymy, Gotujemy, Warzymy", których podsumowaniem, było spotkanie wszystkich kół na terenie miejscowości Frydek. Tam też odbyła się wspólna degustacja, przygotowywanych od rana wspaniałych smakołyków. Panie przygotowały m.in.: rolady z gęsi, szare kluski, mielone z grzybami, śląski obiad, pieczeń z grzybami oraz żeberka. Prawdziwym zaskoczeniem dla wszystkich była przygotowana przez przedstawicieli KGW z Miedźnej, zupa ze skórek z chleba! Zupa smakowała naprawdę bardzo dobrze i można powiedzieć, że jest dobrym pomysłem na wykorzystanie pozostających nie raz w naszych domach kawałków suchoszego chleba. Panie przygotowały również szereg słodkości, był śląski kołocz, kołocz z pudingiem, babka ucierana oraz pierniczki. Gospodynie spotkania degustacyjnego - KGW z Frydka, przygotowały wspaniały tort.  Uczestnicy spotkania dyskutowali nad zmieniającymi się z upływem czasu "smakami regionu", również na terenie jednej gminy, jak zauważono, w różnych miejscowościach panowały w przeszłości różne upodobania kulinarne.  Spotkanie upłynęło we wspaniałej atmosferze. Prócz podtrzymywania tradycji kulinarnych, było również okazją do promocji naszego Stowarzyszenia. Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w ten projekt! Przypominamy również, iż już niebawem, odbędzie się finał całego projektu z udziałem śląskiego kucharza - Remigiusza Rączki.

Galeria

  • 1.
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • 8.
  • 9.
  • 10.
  • 11.
  • 12.
  • 13.
  • 14.
  • 15.
  • 16.
  • 17.
  • 18.
  • 19.
  • 20.
  • 21.
  • 22.
powrót
strony www
Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
PROW śląskie
Kreator
FESTIWAL POLEKU
Bee Friends
Akademia Ziemi Pszczyńskiej
Stacja Regeneracja
EDU PARK
© 2011-2024 LGD Ziemia Pszczyńska Wszelkie prawa zastrzeżone.