Go to: tresc | menu

STOWARZYSZENIE Lokalna Grupa Działania "Ziemia Pszczyńska"

  • Powiat pszczyński
  • Suszec
  • Miedźna
  • Pawłowice
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Pszczyna
  • Kobiór
  • Bojszowy
  • Orzesze
  • Wyry
  • Bieruń
  • Ornontowice
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

new8zachód słońca A. Siudyżubry i dąb K. Sektarybitwy K. Sektastudzionka rzepak J.Cisło
KGW Stara Wieś- warsztatów kulinarnych ciąg dalszy...

KGW Stara Wieś- warsztatów kulinarnych ciąg dalszy...

Środa, 23 października 2013 r.

W dniu 22 października 2013r., odbyło się spotkanie w ramach parasolowego projektu kulinarnego.


W Osiedlowym Domu Kultury, spotkały się członkinie, na czele z Przewodniczącą koła - p. Łucją Brachaczek. Spotkanie upłynęło w bardzo miłej, wręcz zaskakującej atmosferze. Zaskakujące było bowiem wprowadzenie do podsumowania warsztatu kulinarnego. Otóż kilka Pań, uczestniczek sekcji gimnastycznej zorganizowało pokaz tańca połączonego z gimnastyką. Paniom, serdecznie gratulujemy wigoru i zaangażowania w aktywny tryb życia.

Jeśli z kolei chodzi o podsumowanie warsztatu kulinarnego, to po pierwsze na pochwałę zasługuję liczebność zebranych oraz zaangażowanie Koła w realizacje projektu. Podczas odbywających się warsztatów Panie przygotowały potrawy wg tradycyjnego, śląskiego klucza. Zebrani mieli okazje degustować następujące potrawy: zupa kartoflonka, tzw. „bryja" z ugotowanych suszonych owoców, fasola zalewana bryją z suszonych owoców z dodatkiem śmietany oraz bryja ze świeżych owoców, prażuchy, kapusta „puczono", tzw„ karminadle" na mleku ze świeżą kapustą, krupniok, żymlok, oraz na słodko ciasto drożdżowe kiszone. Dodatki do potraw stanowiły przygotowane wg tradycyjnych receptur: masło, smalec, ogórki, ser biały, miód oraz różnego rodzaju dżemy.

Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w projekt Paniom! Poniżej krótka fotorelacja ze spotkania.

Galeria

powrót
strony www
Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
PROW śląskie
Kreator
FESTIWAL POLEKU
Bee Friends
Akademia Ziemi Pszczyńskiej
Stacja Regeneracja
EDU PARK
© 2011-2024 LGD Ziemia Pszczyńska Wszelkie prawa zastrzeżone.