Go to: tresc | menu

STOWARZYSZENIE Lokalna Grupa Działania "Ziemia Pszczyńska"

  • Powiat pszczyński
  • Suszec
  • Miedźna
  • Pawłowice
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Pszczyna
  • Kobiór
  • Bojszowy
  • Orzesze
  • Wyry
  • Bieruń
  • Ornontowice
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

new8zachód słońca A. Siudyżubry i dąb K. Sektarybitwy K. Sektastudzionka rzepak J.Cisło
Kolejne KULINARNE spotkania w Wiśle Małej   i Rudziczce

Kolejne KULINARNE spotkania w Wiśle Małej i Rudziczce

Piątek, 11 października 2013 r.

W dniu 9.10.2013r. w Wiśle Małej, zaś 10.10.2013r. w Rudziczce, odbyły się kolejne spotkanie z cyklu spotkań warsztatowych z członkiniami KGW.

Spotkania były II etapem - warsztatowym w ramach Projektu Kulinarnego „Z tradycją i smakiem... Kucharzymy, Gotujemy, Warzymy".

Panie z KGW z Wisły Małej przygotowały szereg potraw, przedstawiając tym samym tradycyjne posiłki w ciągu całego dnia, przygotowywane w domach na nieco bardziej świąteczną okazję. Wspaniale zaprezentowane potrawy podzielono na pięć dziennych posiłków:
ŚNIADANIE - żółciutka, aromatyczna jajecznica z dużą ilością wędzonego boczku, do tego swojski, ciemny chleb - zestaw którym można naprawdę dobrze rozpocząć dzień.
„PODŚNIODEK" - „bonkawa" (kawa parzona z fusami i mlekiem), drożdżowo „babówka" (babka)
z świeżym, swojskim masłem i „kołocz" z jabłkami - pełnił rolę drugiego śniadania, dziś powiedzielibyśmy „ lunch", jadany przed właściwym obiadem.
OBIAD - zupa na wędzonce ze śmietaną i ziemniakami, „zapuczona" kapusta (kapusta
z ziemniakami), pieczone, wcześniej uwędzone żeberka oraz „dziki szałot" ze śledziem („Hynzolat")
- aromatyczny obiad, na bazie swojskich produktów.
„SWACZYNA" - herbata ziołowa i chleb z białym serem i cukrem - popołudniowy posiłek, często jadany „w terenie", np. podczas prac na polu, jako przerywnik od pracy, po polsku zwany podwieczorkiem.
„WIECZERZA" - „kiszka" (zsiadłe mleko) i ziemniaki okraszone boczkiem - posiłek kończący dzień.

 

Panie z Rudziczki z równie wielkim zaangażowaniem zaprezentowały następujące tradycyjne potrawy :
OBIAD: Zupa „fasolowo", ciaper kapusta i karczek wieprzowy
DESER: „Szpajza czekoladowo", „szpajza cytrynowo", kołaczyki z serem, jabłkami i makiem, kawa
Dodatkowo można było spróbować chleba ze swojskim „fetem" (smalec).
Ogromny zapał w przygotowywane potrawy oraz niezwykle przyjazna atmosfera panująca na obu spotkaniach dodały spotkaniom tradycyjnie-rodzinnej atmosfery. Serdecznie dziękujemy wszystkimi zaangażowanym w projekt Paniom!

 Poniżej fotorelacja ze spotkań.

Galeria

  • 1.
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • Rudziczka1
  • Rudziczka2
  • Rudziczka3
  • Rudziczka4
  • Rudziczka5
powrót
strony www
Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
PROW śląskie
Kreator
FESTIWAL POLEKU
Bee Friends
Akademia Ziemi Pszczyńskiej
Stacja Regeneracja
EDU PARK
© 2011-2024 LGD Ziemia Pszczyńska Wszelkie prawa zastrzeżone.