Go to: tresc | menu

STOWARZYSZENIE Lokalna Grupa Działania "Ziemia Pszczyńska"

  • Powiat pszczyński
  • Suszec
  • Miedźna
  • Pawłowice
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Pszczyna
  • Kobiór
  • Bojszowy
  • Orzesze
  • Wyry
  • Bieruń
  • Ornontowice
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

new8zachód słońca A. Siudyżubry i dąb K. Sektarybitwy K. Sektastudzionka rzepak J.Cisło
Ćwiklice - spotkanie warsztatowe KGW

Ćwiklice - spotkanie warsztatowe KGW

Czwartek, 17 października 2013 r.

W dniu 15 października 2013r., pracownik biura LGD „Ziemia Pszczyńska" - Anna Harazin, uczestniczyła w spotkaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach.

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach projektu kulinarnego, dedykowanego Kołom Gospodyń Wiejskich. Tym razem, spotkanie warsztatowe zorganizowały członkinie Koła z Ćwiklic. W sali ośrodka kultury, spotkały się przedstawicielki KGW Ćwiklice, na czele z Przewodniczącą koła - p. Wandą Wyroba, Pracownikiem Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych - p. Eugenią Przewoźnik, oraz wiceprezesem Kółka Rolniczego z Ćwiklic - p. Eugeniuszem Kołoczek. Spotkanie upłynęło w przyjemnej, kulinarnej atmosferze. Panie podczas odbywających się warsztatów przygotowały potrawy wg dawnych receptur, nie używając do przyprawiania potraw współczesnych specyfików typu „Kucharek", jedynie tradycyjnych przypraw takich jak sól, pieprz. Wspaniałym smakiem kusił kotlet schabowy, smażony wraz z kością, „ciaper" kapusta oraz ziemniaki. Nie zabrakło także zup, jedną z nich była zupa dyniowa, druga z kolei została przygotowana z rzadko spotykanego już warzywa, mianowicie - jarmużu. W ramach przekąski, uczestnicy spotkania, raczyli się pasztetem wieprzowymi oraz „dzikim" szałotem ze śledziem. Nie zabrakło także słodkich przysmaków. Panie
z KGW upiekły wspaniały kołocz drożdżowy oraz dwa rodzaje pysznych swojskich ciasteczek. Spotkanie pod wieloma względami było naprawdę udane! Biesiadny charakter, podczas którego nie zabrakło wspólnie odśpiewanych utworów, przy akompaniamencie „cyi" (akordeonu), przepyszne potrawy, wystrój Sali i przede wszystkim zgromadzeni na spotkaniu ludzie, po raz kolejny udowodnili, że tego typu projektu, integrujące społeczność lokalną mają naprawdę sens. Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w warsztaty w Ćwiklicach Paniom!

 

 

Galeria

  • 1.
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • 8.
  • 9.
powrót
strony www
Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
PROW śląskie
Kreator
FESTIWAL POLEKU
Bee Friends
Akademia Ziemi Pszczyńskiej
Stacja Regeneracja
EDU PARK
© 2011-2024 LGD Ziemia Pszczyńska Wszelkie prawa zastrzeżone.