Go to: tresc | menu

STOWARZYSZENIE Lokalna Grupa Działania "Ziemia Pszczyńska"

  • Powiat pszczyński
  • Suszec
  • Miedźna
  • Pawłowice
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Pszczyna
  • Kobiór
  • Bojszowy
  • Orzesze
  • Wyry
  • Bieruń
  • Ornontowice
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

new8zachód słońca A. Siudyżubry i dąb K. Sektarybitwy K. Sektastudzionka rzepak J.Cisło
Wizyta studyjna w Sardynii

Wizyta studyjna w Sardynii

Poniedziałek, 15 maja 2023 r.

W dniach 5-8.05 reprezentacja naszego LGD udała się do Cagliari, stolicy włoskiej Sardynii aby w ramach projektu współpracy, realizowanego także z LGD EMOry z Finlandii zapoznać się tajnikami diety śródziemnomorskiej.

Na wstępie odwiedziliśmy Mercato San Benedetto - jedno z największych i najstarszych targowisk produktów lokalnych w Europie, gdzie zrobiliśmy częściowe zaopatrzenie na warsztaty z diety śródziemnomorskiej, ze szczególnym uzględnieniem składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dzieci i młodzieży. Pierwszą osobą, która powitała nas na miejscu, był przedstawiciel Consorzio Cagliari Centro Storico Gianluca Mureddu.
Popołudniu odwiedziliśmy winnicę Dolia Nova. To duża i dobrze zorganizowana kooperatywa winiarska z Sardynii, która została zawiązana w 1949 roku w miejscowości Dolianova, na południu wyspy. Spółdzielnia ta zrzesza przeszło trzystu członków, uprawiających w sumie ponad 1200 hektarów winnic.
W drodze powrotnej do hotelu wjechaliśmy na jedną z gór dominujących nad miastem - Monte Urpinu, skąd rozciągał się piękny, panoramiczny widok na Cagliari.
Kolejny dzień rozpoczęło spotkanie z przedstawicielami GAL Campidano w osobie prezesa Stefano Musanti oraz przedstawicielami lokalnych władz. Następnie głos zabrała Alessandra, właścicielka Giardino di Poppi - ogrodu botanicznego, gdzie mieliśmy możliwość stworzenia saszetek z sardyńskiej lawendy oraz degustacji lokalnego dobrodzejstwa o nazwie mirt.
Następnie odwiedziliśmy farmę oliwek w Serrenti, gdzie obok właścicieli gaju oliwnego towarzszyszyła nam pani wiceburmistrz Sarrenti Maura Boi. W drodze powrotnej do hotelu przejeżdżaliśmy obok słynnej farmy karczochów.
Kolejny dzień to czas dalszego poznawania dziedzictwa historycznego, kulturowego a także kulinarnego LGD Campidano. Tutaj towarzyszył nam lokalny przewodnik. Historię tego miejsca przybliżyła nam wizyta w muzeum archeologicznym, jednym z najsłynniejszych we Włoszech. Popołudniu spotkaliśmy się na warsztatach z diety śródziemnomorskiej dla dzieci, gdzie własnoręcznie każdy z nas mógł poznać technikę robienia Malloreddus, czyli lokalnego makaronu występującego w tradycji kulinarnej Sardynii, którego specyficzny kształt przypomina małe gąsieniczki, który tradycyjnie podawany jest z prostym sosem, posypanym startym sardyńskim pecorino. Ze względu na drobny format makaron ten jest również stosowany do sałatek, zarówno na zimno jak i na ciepło, a także idealny do zup. Na kolacji pożegnalnej towarzyszył nam kolejny raz Gianluca Mureddu, prezydent CCN.
To był intensywny, bardzo inspirujący i piękny czas, spędzony nie tylko w dobrym towarzystwie ale także w pięknej, egzotycznej aurze.

Galeria

  • 1
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • 8.
  • 9.
  • 10.
  • 11.
  • 12.
  • 13.
  • 14.
  • 15.
  • 16.
powrót
strony www
Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
PROW śląskie
Kreator
FESTIWAL POLEKU
Bee Friends
Akademia Ziemi Pszczyńskiej
Stacja Regeneracja
EDU PARK
© 2011-2024 LGD Ziemia Pszczyńska Wszelkie prawa zastrzeżone.