Go to: tresc | menu

STOWARZYSZENIE Lokalna Grupa Działania "Ziemia Pszczyńska"

  • Powiat pszczyński
  • Suszec
  • Miedźna
  • Pawłowice
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Pszczyna
  • Kobiór
  • Bojszowy
  • Orzesze
  • Wyry
  • Bieruń
  • Ornontowice
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie."

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER"
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Celem operacji jest sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji.
Przewidywany wynik operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

new8zachód słońca A. Siudyżubry i dąb K. Sektarybitwy K. Sektastudzionka rzepak J.Cisło
Brzeźce- spotkania w ramach projektu kulinarnego w toku...

Brzeźce- spotkania w ramach projektu kulinarnego w toku...

Wtorek, 3 września 2013 r.

Od jakiegoś czasu na terenie Powiatu Pszczyńskiego, odbywają się spotkania członkiń Kół Gospodyń Wiejskich.

Spotkania są elementem projektu kulinarnego, jakie nasze Stowarzyszenie realizuje we współpracy z Gminny Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Pszczynie. Projekt "Z tradycją i smakiem... Kucharzymy, Gotujemy, Warzymy", ma za zadanie aktywizację członkiń KGW z terenu Powiatu Pszczyńskiego poprzez promocję lokalnego dziedzictwa kulinarnego. Zamysłem organizatorów jest promocja dawnych przepisów kulinarnych i ich zachowanie poprzez wydanie przepiśnika potraw, będącego zwieńczeniem projektu.

W dniu dzisiejszym, spotkanie warsztatowe zorganizowały członkinie Koła z Brzeźc. W sali ośrodka kultury, spotkały się przedstawicielki KGW Brzeźce, na czele z Przewodniczącą koła - p. Józefiną Tetla, Prezes Gminnego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych - p. Józef Wydra, sołtys Brzeźc - Ryszard Harazin oraz przedstawicielka LGD "Ziemia Pszczyńska". Spotkanie upłynęło w przyjemnej, kulinarnej atmosferze. Panie podczas odbywających się warsztatów przygotowały potrawy wg dawnych receptur. Wspaniałym smakiem kusił żur na śmietanie, świeże ziemniaki z tzw. "umastą" oraz śledzie. Nie zabrakło także deseru, przygotowanego na kompocie - owocowej pianki.

Serdecznie dziękujemy wszystkim Paniom zaangażowanym w projekt. Będziemy informować o kolejnych spotkaniach odbywających się na terenie powiatu. Poniżej krótka fotorelacja ze spotkania.

Galeria

  • 1.
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • 5.
  • 6.
  • 7.
  • 8.
  • 9.
  • 10.
  • 11.
  • 12.
  • 13.
  • 14.
powrót
strony www
Unia Europejska
Ministerstwo Rolnictwa
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
PROW śląskie
Kreator
FESTIWAL POLEKU
Bee Friends
Akademia Ziemi Pszczyńskiej
Stacja Regeneracja
EDU PARK
© 2011-2024 LGD Ziemia Pszczyńska Wszelkie prawa zastrzeżone.